BLOG: Ontruimingsplattegronden essentieel in uw bedrijf
Vrijdag 13 januari 2023
Ontruimingsplattegronden essentieel in uw bedrijf
afbeelding 1: Ontruimingsplattegrond of evacuatieplan
Ontruimingsplattegronden dienen op zichtbare plekken opgehangen te worden. Op een ontruimingsplattegrond moet aangegeven staan waar je de blusmiddelen en EHBO spullen kunt vinden. Daarnaast moeten de vluchtroutes in het gebouw zijn aangegeven en waar de verzamelplaats zich bevindt. Indien er meerdere zijn (bijv. in de chemische industrie) dan moet ook dat duidelijk worden aangegeven.
Het actueel houden van het ontruimingsplan is een taak van het BHV-team. Bij eventuele aanpassingen aan de ontruimingsplattegrond (zoals extra voorzieningen of na een bedrijfsverhuizing) wordt dit meestal uitbesteed aan een externe partij die gespecialiseerd is in het maken en wijzigen van ontruimingsplattegronden. De ontruimingsplattegrond wordt altijd op A3 formaat gemaakt.
afbeelding 2: Ontruimingsplattegrond in braille
Als het gebouw een brandmeldinstallatie (BMI) heeft is een ontruimingsplattegrond verplicht. Als de organisatie over een ontruimingsinstallatie beschikt ben je volgens het Bouwbesluit 2012 verplicht een noodplan te hebben. Overigens zal het Bouwbesluit 2012 per 1 juli 2023 wijzigen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).
In een ontruimingsplan moeten diverse gegevens staan. De naam en het adres van het betreffende bedrijf, wie de BHV’ers zijn met hun bijbehorende taken, het hebben van ontruimingsplattegronden, een alarmeringsprocedure en een logboek voor de BHV-ploeg.
Een ontruimingsplan is verplicht indien er ook een brandmeldinstallatie reeds aanwezig is in het gebouw (Art. 6.23 Bouwbesluit 2012 ‘Ontruimingsinstallatie en ontruimingsplan’). Wanneer er een brandmeldinstallatie verplicht is staat niet nader gespecificeerd in het Bouwbesluit 2012. Een vuistregel kan zijn als een bedrijf (kantoor) groter is dan 500 m2 en/of het gebouw op zijn minst 1 verdieping heeft.
afbeelding 3: Aanduiding vluchtroutes
Het ontruimingsplan moet worden opgesteld volgens NEN 8112. De NEN 8112-2017 gaat over ‘bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening’.
De ontruimingsplattegronden moeten daarnaast worden ingericht volgens NEN 1414. De NEN 1414-1-2019 gaat over ‘symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op tekeningen en plattegronden – Deel 1: Ontruimingsplattegronden en bereikbaarheidskaarten’.
Handige aanbevelingen:
• Een ontruimingsplattegrond beschikbaar te hebben in braille (zie afbeelding 2).
• Medewerkers in een rolstoel op de begane grond te laten werken. Is makkelijker bij een eventuele ontruiming.
• Het beschikbaar hebben van een Evac chair (Evacuation chair). Deze moeten daarnaast ook gekeurd worden.
• Liften niet gebruiken bij brand.
• Liften jaarlijks laten keuren.
• Noodtrappen (gebouwen met meerdere verdiepingen) zijn toegankelijk; waarbij de deuren niet op slot zitten.
afbeelding 4: Een veilige vluchtroute is erg belangrijk in uw organisatie