BLOG: Fysieke belasting
Donderdag 23 februari 2023
Fysieke belasting
Op het werk kan men te maken krijgen met fysieke belasting. Dit is niet prettig voor zowel de werknemer als de werkgever. De werknemer ervaart pijn of klachten bij overbelasting en de werkgever krijgt te maken met uitval van werknemers hetgeen gepaard kan gaan met hoge kosten. Daarbovenop komen ook nog de kosten van het inwerken van het tijdelijke personeel die de werkzaamheden van de uitgevallen werknemer(s) moeten opvangen. Er kunnen ook klachten ontstaan in het geval van onderbelasting (te weinig beweging, een muisarm etc.).
Fysieke belasting is onder te verdelen in verschillende categorieën. Zoals:
• Onderbelasting of fysieke inactiviteit.
• Lichaamstrillingen of hand-armtrillingen.
• Tillen en dragen.
• Duwen en trekken.
• Werkhoudingen.
• Repeterende bewegingen.
• Energetische belasting.
Onderbelasting kan resulteren in klachten aan het bewegingsapparaat en gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten.
Trillingen kunnen bestaan uit lichaamstrillingen en hand-armtrillingen. Lichaamstrillingen vinden bijv. plaats bij het rijden met een heftruck. Hand-armtrillingen vinden bijv. plaats bij het werken met een kettingzaag of met pneumatisch handgereedschap.
Bij tillen en dragen kunnen zich de volgende klachten voordoen: rugpijn, pijn aan de schouders en heupen. Het maximale tilgewicht is 23 kg. Boven dit gewicht moeten er hulpmiddelen gebruikt worden om het object te verplaatsen. Daarnaast is het van belang om met het volgende rekening te houden:
* Til recht voor het lichaam. * De last dicht bij het lichaam vast te pakken.
* De last +/- bij heuphoogte op te pakken en weer neer te zetten.
* Zo weinig mogelijk te lopen.
* De last goed vast te pakken (een goede grip).
Bij duwen en trekken kun je te maken krijgen met klachten aan handen, polsen, armen, schouders en rug. Duwen en trekken met het hele lichaam vindt bijv. plaats bij het verplaatsen van rolcontainers. Duwen en trekken van bijv. hendels vindt belasting plaats met de armen. Bij duwen en trekken moet je o.a. met het volgende rekening houden:
* De loopafstand.
* De aanwezigheid van obstakels in de nabijheid of in de looproute.
* Het gewicht van de belading.
* De snelheid waarbij de last op gang wordt getrokken.
* De hoogte van het duwen en trekken.
* De kwaliteit van het handvat waaraan geduwd of getrokken moet worden.
* Kwaliteit van de roleigenschappen.
* Contacteigenschap van de schoenen met de vloer.
* Effenheid of oneffenheid van het vloeroppervlak.
Een richtlijn bij het duwen en trekken die gehanteerd wordt is max. 30 kg bij het in gang brengen van een stilstaande last en max. 20 bij het in gang brengen van een bewegende last.
Werkhoudingen zijn weer onder te verdelen in dynamische en statische werkhoudingen. Bij een dynamische werkhouding ben je veel in beweging en bij een statische werkhouding zit je vaak in dezelfde houding.
Werkhoudingen kunnen bestaan uit staand werken (al dan niet langdurig), zittend werken of geknield of gehurkt werken.
Repeterende bewegingen zijn bewegingen die vaak herhaald worden. Bij dit soort type bewegingen kunnen KANS klachten ontstaan (klachten aan arm, nek en schouder). Om iets repeterend te mogen noemend moet het volgende gelden:
* Bij armen en handen (kortdurig): bewegingen vaker dan 2x per minuut.
* Zich voordoen minimaal 2 uur per dag.
Als er sprake is van een gewicht moet dit object minder zijn dan 3 kg. Bij meer dan 3 kg is er sprake van tillen of dragen.
Energetische belasting is de belasting die maximaal te verdragen is (ook ‘conditie’ genoemd). Belangrijke parameters hierin zijn o.a.: het energieverbruik, de zuurstofopname en de hartslagfrequentie.
Voorbeelden van beroepen die hier veel mee te maken zijn o.a. stratenmakers en verhuizers.