BLOG: Lastechnieken
Zondag 19 maart 2023
Lastechnieken
Er zijn verschillende lastechnieken waarbij elke lastechniek of elk lasproces zijn eigen voor- en nadelen heeft. Bij de verschillende lastechnieken zijn er verschillen in zowel de toepassingen als in de materiaalsoorten waarmee er gelast wordt.
De verschillende soorten lastechnieken zijn als volgt:
• TIG lassen.
• MIG lassen.
• MAG lassen.
• MIG MAG lassen.
• Elektrode / BMBE lassen.
• Autogeen lassen.
TIG lassen
TIG staat voor ‘Tungsten Inert Gas’. Hierbij gebruik je ook een TIG toorts. Deze lastechniek kan worden toegepast bij het lassen van staal, roestvrij staal (RVS) en aluminium. Het is een nauwkeurig lasproces waarbij een mooie las gelegd kan worden. Deze lastechniek vraagt veel vaardigheid van de lasser (hij moet beide handen gebruiken). Bovendien is het niet eenvoudig omdat je daarnaast ook de toorts vast moet houden. Je moet hier wel enige ervaring mee hebben. Het is verder een schone techniek omdat er geen lasspetters vrijkomen. Voorbeelden zijn: het lassen aan een auto, motor of een tuinhek (het lassen van schoon en vetvrij materiaal).
MIG lassen
MIG staat voor ‘Metal Inert Gas’. Bij deze lastechniek wordt een inert gas gebruikt. Voorbeelden van inerte gassen zijn: Argon, Helium en Stikstofgas. Deze gassen worden ook wel edelgassen genoemd. Verder reageren deze gassen niet tot nauwelijks met chemicaliën.
Meestal wordt bij deze lastechniek Argon gebruik maar het kan ook een mengsel zijn van Helium. Het zorgt voor een snelle productie van hoogwaardig lassen waarbij er weinig verlies van legeringselementen plaatsvindt en kleine lasspatten ontstaan.
MAG lassen
MAG staat voor ‘Metal Active Gas’. Deze lastechniek kenmerkt een hoge productiviteit en wordt veel in de staalindustrie toegepast. Hierbij wordt vaak een mengsel gebruikt van Argon en Kooldioxide waarbij vaak gelast wordt op laag gelegeerde staalsoorten. Ook wordt deze methode toegepast bij het lassen van lange stukken omdat het een snelle techniek is. Het kan verder in vele posities worden uitgevoerd.
MIG MAG lassen
Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een lasapparaat, een slangenpakket en een toorts. De draad wordt continu aangevoerd via het lasapparaat door het slangenpakket naar de toorts. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gas.
Bij MIG MAG lassen wordt een verschillend type gas gebruikt (zie hierboven beschreven). Het is een van de meest toegepaste lastechnieken. Bij deze methode dient men in een gesloten omgeving te werken omdat het gas beschermd moet worden tegen de wind. Anders ontstaat oxidatie in de lasnaad.
Elektrode / BMBE lassen
Deze lastechniek wordt ook wel ‘Booglassen met beklede elektrode genoemd’.
Elektrode lassen wordt vaak gebruikt bij onderhoudswerkzaamheden en reparaties. Hierbij hoeft geen gas toegevoegd te worden (het wordt namelijk gevormd uit de bekleding van de elektrode). Na het lassen is er ‘slak’ ontstaan hetgeen verwijderd kan worden met een (bik)hamer. Daarnaast kan deze techniek ook buiten toegepast worden omdat je hierbij een mobiel lasapparaat hebt dat licht in gewicht is.
Autogeen lassen
Deze lastechniek wordt nog het meeste toegepast in de verwarmingsindustrie voor het lassen van leidingen. Net zoals bij TIG lassen, gebruikt de lasser ook in dit geval beide handen. Met de andere hand moet de brander vastgehouden worden.
Bij al deze lastechnieken is het gebruiken van een laskap en een lasbril onontbeerlijk.