Coo Consult



Het belang van voedselveiligheid

Maandag 4 december 2023

Het belang van voedselveiligheid

www.coo-consult.nl_voedselveiligheid-4

De ISO 22000 is gebaseerd op de ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem) en het HACCP-voedselveiligheidsbeheersysteem. Door middel van HACCP wordt het gehele productieproces van bedrijven doorlopen om mogelijke gevaren voor het voedsel te detecteren. In het ergste geval moet een externe melding gemaakt worden indien reeds besmet voedsel of voedsel dat een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren al reeds naar supermarkten (consumenten) is vervoerd. Ook wordt in zo’n geval de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de hoogte gesteld (NVWA). Bovendien voert de NVWA steekproefsgewijs inspecties uit.

www.coo-consult.nl_Voedselveiligheid-2

De belangrijkste voordelen voor het gebruiken/hanteren van ISO 22000 zijn als volgt:
* Erkende beheersprocessen voor voedselveiligheid in uw bedrijf worden geimplementeerd.
* Betere controles op risicobeheer in de voedselvoorzieningsketen.
* Het vergroten van het vertrouwen naar leveranciers, klanten en andere belanghebbenden (stakeholders) toe om de veiligheid van het voedsel te garanderen en om gezondheidsrisico’s te beperken.
* Het verduidelijken van de verantwoordelijkheden (verantwoording en transparantie in de organisatie).
* Het helpt om de systemen te optimaliseren in het kader van continue verbetering (doeltreffendheid).
* Dat de organisatie beschikt over gedegen en effectieve voedselveiligheidsprocedures in de gehele toeleveringsketen.
* Het zorgt voor gedegen controles ten einde besmetting te voorkomen en tegen te gaan.

www.coo-consult.nl_voedselveiligheid-3

Voordelen van het hebben van een ISO 22000 certificaat:
* Het naleven van wettelijke regelgeving.
* Het kunnen concurreren op de internationale markt.
* Risicogebieden worden vooraf geïdentificeerd (gerichter focussen op productiegebieden).
* Het voorkomen van verspilling van middelen zodat kosten worden gereduceerd en fouten vermeden.
* Het voorkomen van ziekten overgedragen via voedsel.
* In de hele voedselketen vindt doeltreffende communicatie plaats.

× Afspraak maken of stel een vraag