Machineveiligheid: Overgang van de Machinerichtlijn naar de Machineverordening
Vrijdag 15 december 2023
Machineveiligheid: Overgang van de Machinerichtlijn naar de Machineverordening
Sinds de introductie van de Machinerichtlijn (2006/42/EG) zijn er recente ontwikkelingen geweest die de Europese regelgeving rond machineveiligheid hebben beïnvloed. In april 2021 is de nieuwe tekst voor de Machineverordening gepubliceerd en hoewel de wijzigingen niet schokkend zijn, zijn er wel belangrijke aanpassingen die een aanzienlijke impact kunnen hebben.
Proces van de wijziging
De recente ontwikkelingen in 2022 en 2023 hebben geleid tot verdere stappen in het proces van deze verandering. De tekst is aangenomen maar het wachten is nog op publicatie in het officiële Publicatieblad van de Europese Unie voordat deze van kracht wordt. Naar verwachting zal de verordening de naam ‘2021/0105 Verordening Machines’ dragen en pas rond januari 2027 van kracht worden.
Een belangrijk aspect is de overgangsperiode van 42 maanden tussen de huidige Machinerichtlijn en de nieuwe verordening. Gedurende deze periode kunnen bepalingen van de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen worden toegepast. Dit biedt een geleidelijke overgang naar de nieuwe wetgeving.
Belangrijke wijzigingen en aanvullingen
De herziening van de Machinerichtlijn in mei 2023 heeft verschillende wijzigingen geïntroduceerd:
• Van richtlijn naar verordening: De nieuwe verordening zal rechtstreeks van toepassing zijn in tegenstelling tot een richtlijn die eerst in nationale wetgeving moest worden omgezet.
• Definitie van veiligheidscomponenten: Hieronder vallen nu ook softwaremodules.
• Toevoeging van nieuwe definities en dynamische aanpassing van de lijst van hoog risico machines vooral met betrekking tot AI-toepassingen.
• Uitbreiding van het toepassingsgebied naar kleine (privé)voertuigen en lichte elektrische voertuigen.
• Inclusie van nieuwe technologische aspecten zoals machine learning en cybersecurity.
Impact op fabrikanten
Voor machinefabrikanten betekent dit een aanpassingsperiode van 42 maanden na de publicatie van de verordening. Tijdens deze periode moeten ze hun productieprocessen aanpassen aan de nieuwe eisen om aan de Machineverordening te voldoen.
De rol van de Machinerichtlijn
De Machinerichtlijn legt al sinds 2006 de eisen vast voor machines op de Europese markt met betrekking tot veiligheid en gezondheid. Naast de belangrijkste eisen met betrekking tot beknelgevaren, elektrische gevaren, geluidsgevaren en snijgevaren biedt de richtlijn ruimte voor verschillende Europese normen die als hulpmiddel dienen om aan deze eisen te voldoen.
Conclusie
De verschuiving van de Machinerichtlijn naar de Machineverordening brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee in de wetgeving met betrekking tot machineveiligheid in de EU. Fabrikanten zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe eisen om de veiligheid en gezondheid te waarborgen en te voldoen aan de nieuwe normen en definities zoals vastgelegd in de recent aangenomen verordening.
Voor verdere informatie over deze veranderingen en de impact ervan op machineveiligheid kunt u contact opnemen met Coo Consult. Adviseur Steven de Coo staat klaar om te helpen!